't boerle

Genealogie Groot Enzerink

door Wilma Groot Enzerink


home - zoeken - contact - copyright - print pagina
voornaamJohan Willem
achternaamGroot Enzerink
foto 
geslachtman
roepnaam 
alias 
geboortedatum08-10-1874
geboortebrontekst 
geboorteplaatsUtrecht
beroepdominee Ned. Hervormde Kerk Wapenveld, Maassluis, Leeuwarden en Leiden
overlijdensdatum02-06-1939
overlijdenstijd 
overlijdenplaatsLeiden
overlijdenbronHervormd weekblad de Gereformeerde Kerk
overlijdenakte 
kinderenJohan Willem Groot Enzerink (M)
Frederik Jacobus Groot Enzerink (M)
Agnes Adele Groot Enzerink (V)
vaderJan Willem Groot Enzerink
moederCornelia Bernardina Versteeg
getrouwd op 08-01-1901
getrouwd met Adele de Leur
relatie info 
infoTijdens zijn lagere schoolperiode heeft Johan Willem een jaar gedoubleerd, omdat hij een hele tijd met een gewicht aan zijn been heeft moeten liggen. Er werd gevreesd dat hij mank zou gaan lopen, maar gelukkig heeft de behandeling geholpen. Hij wilde in die tijd officier worden, maar kon terecht op het Gymnasium in Tiel, waar hij toen met zijn ouders woonde.
Tot grote vreugde van zijn ouders gaf hij aan dat hij dominee wilde worden. Hij zag dit zelf als de leidende hand van God. Hij werd student in zijn geboortestad Utrecht aan de universiteit.

Op 13 januari 1901 werd Johan Willem bevestigd als predikant te Wapenveld.In 1904 vertrok hij naar Maassluis. Hier was hij betrokken bij de oprichting van de Hervormde MULO, de Koningin Wilhelminaschool. Deze oprichting was het gevolg van de slechte verhoudingen tussen de gescheiden kerken na de Doleantie.
In 1907 nam hij het beroep naar Leeuwarden aan. In 1909 werd Johan Willem aangesteld tot gevangenispredikant. Hij heeft deze functie als erg zwaar, maar ook als een rijke zegen ervaren. In Leeuwarden was hij medeoprichter van de Chr.H.B.S.
Op 17 april 1921 deed Johan Willem intrede in Leiden. Hij was hier de initiatiefnemer voor de bouw van de Kooikapel, nu de Bethlehemkerk aan de Driftstraat. Hij zette zich ook erg in voor de werkelozenzorg en was nauw betrokken bij de totstandkoming van de Chr. Nijverheidsschool.
Johan Willem was maatschappelijk en politiek betrokken. Zo hadden de Chr. Historische Unie, het reclasseringswerk en de Ned.Herv.Radio Omroep zijn belangstelling.
ondertrouw op 
ondertrouw te 
kerkDomkerk
geloof 
doopplaats 
doopgetuigen 
doopbrontekst 
doopbron 
doopakte 

terug



Ook uw genealogie site? Neem contact op met bolink.org
Gemaakt door wilma groot enzerink & ruben bolink © 2004 - 2024